Stávka za budoucnost

1. 10. 2020 21:44:15
Kdo četl nebo sledoval Hru o trůny, případně je zběhlý v historii, zná ten příběh, kdy se lidé handrkují o trůn a přitom se za obzorem chystá něco mnohem, mnohem horšího, přitom poslům nikdo nevěří, ba nemá na ně ani čas.

Současná epidemie ukazuje ten samý příběh v nových kulisách. Politici se předhánějí v opatřeních, používají epidemii pro svoje žabomyší války a krádeže nestoudných rozměrů. Místo aby lid uklidnili a vedli, vyvolávají strach a chaos. Místo aby zvedli kapacitu nemocnic a hygienických stanic, rozdají pár usoplených roušek. Denně freneticky řeší milion detailů, na které je určena státní správa, místo aby strategicky plánovali. Aby se dívali za obzor.

Celou společností se zvedá údiv, chaos a strach. Někteří se bezmocně tulí ke státu, aby pomohl, jiný se hledí postarat o jen sebe, někdo křičí o apokalypse a další se diví, proč to všechno. Hádáme se navzájem místo abychom zvedli hlavy a podívali se na ty, co mají ten chaos a strach na svědomí, na politiky. Ti zatím utužují opatření a zavádějí pokuty, protože lid neposlouchá, což není chyba lidu, ale fatálního nedostatku komunikace a opilosti mocí.

A za obzorem čeká klimatická změna, hory odpadků a mnohem horší epidemie. Je jedno, jestli to všechno způsobil člověk, příroda, paprsky z vesmíru, nebo všechno dohromady, protože poradit si s tím budeme muset my.

Někteří se logicky dívají na mladé, vkládají do nich naději, vidí jejich chuť, sílu. Nemají ještě tolik co ztratit a nebojí se. Ale nemůžeme to nechat jen na nich, nemůžeme zlikvidovat krajinu i společnost a pak říct, že mladí už si s tím nějak poradí. Speciálně u nás, kdy naši prarodiče i rodiče vyrostli v dobách, kdy se měli čeho bát, kdy šlo o krk. My se ten strach naučili od nich a naše děti se ho učí od nás.

Je jedno, kolika slovy mladým popíšeme odvahu a svobodu, když se tak nebudeme chovat. Kolik lidí si bude stěžovat na nefungující televizi nebo výpadky internetu a požadovat nápravu? A kolik na nefungující úřady, nedodržené lhůty a nesmyslné předpisy? Strach, rezignace a pasivita vyjádřená větou “copak nám zase zakážou” je zkrátka jasně vidět a frajerský humor jen obnažuje zoufalství uvnitř.

Má-li se něco změnit, musíme to udělat my všichni a ukázat našim dětem, jak vypadá svoboda, i kdybychom u toho měli mít stažené zadky. Ozvěme se, když něco nefunguje, pokaždé a pravidelně, slušně ale neústupně. Informace získávejme od rodiny, přátel, odborníků a úřadů. Nenechme novináře, aby nám popisovali realitu a aby s politiky mluvili místo nás. Potřebujeme premiéra, který umí odpovědět na každou ptákovinu, nebo umí vést zemi? Technologie nám přinesly hromadu možností, jak komunikovat přímo a rychle.

Politici touží po moci, slávě a penězích. Nehaňme je, když bychom to sami dělat nechtěli a nemohli, využijme je. Nenechme s nimi mluvit jen podnikatele a novináře, pišme jim, mluvme s nimi, chvalme a stěžujme si, od starosty po premiéra. Ať mají svůj kus moci, slávy i peněz, když nám dají prosperitu a budoucnost, když nám dají volnost v kultuře a školství, rovnost v právu a státní správě, bratrství v ekonomice.

Proč se 500 miliard nenašlo už dřív a neinvestovali jsme je třeba do vysokorychlostní železnice, dálnic, nemocnic, škol? Proč je povolání učitele neslučitelné s obživou rodiny? Komu jinému bychom měli lít peníze, než těm, co vzdělávají naše děti, těm, co s nimi jsou často déle, než my sami? Číňanovi za další kousek barevného plastu?

Kdybych měl tu moc, vyhlásil bych generální stávku za budoucnost. Skončila by, až by byl přijat zákon, že kdo národu vezme strach a dá budoucnost, stane se prezidentem země nadosmrti, postavíme mu sochu z lesklého kovu a v každém městě se po něm bude jmenovat ulice.

Autor: Jakub Špičák | čtvrtek 1.10.2020 21:44 | karma článku: 7.88 | přečteno: 344x

Další články blogera

Jakub Špičák

Trable s láskou

Možná se nudil nebo chtěl vidět, co to udělá, zvědav ač vševědoucí. Tak rozlil lásku, která se teď plíží jako jedovatý plyn a všude se dostane, do každé domácnosti, škvíry i do oblečení. Všechno je jí nasáklé.

30.3.2023 v 20:03 | Karma článku: 5.35 | Přečteno: 150 | Diskuse

Jakub Špičák

Na pivo do kavárny aneb Muži, kteří milují nářadí

Původně to byla hospoda, ale pak ji musel majitel zavřít a prodat. Byla totiž příliš jednoúčelová. Jako dříve masny nebo třeba pošty, na kterých šlo o dopisy a balíčky a vonělo to tam razítkovou barvou.

12.3.2023 v 21:57 | Karma článku: 6.67 | Přečteno: 305 | Diskuse

Jakub Špičák

Po stopách otců

Přišel s tím brácha. Jeho synovi bylo pět, mým pět a sedm a prý začněme z nich dělat chlapy. Tedy utrhněme je konečně maminkám od prsů a vyražme s nimi do lůna přírody a vstříc dobrodružství.

24.7.2021 v 14:55 | Karma článku: 16.14 | Přečteno: 531 | Diskuse

Další články z rubriky Občanské aktivity

Zdenek Horner

Chybí mi rozhodný postoj české vlády a místních bezvýhradných izraelofilů

Nyní má česká vláda jedinečnou příležitost před celým světem dokázat, že bývalý satelit Sovětského Svazu není nyní satelitem USA. Měla by odsoudit nestabilní postoj vůči Izraeli, ale i vůči Ukrajině a posoudit zdali USA nejsou ...

27.3.2024 v 12:44 | Karma článku: 21.94 | Přečteno: 548 | Diskuse

Veronika Valíková Šubová

Naše stařečky dnes okradl zloděj vydávající se za pracovníka charity

Našim stařečkům je přes osmdesát let. Muž s přízvukem, kolem šedesáti let, mluvící slušnou češtinou, vydávající se za pracovníka charity, přijel v červeném hyundai pro knihy a ukradl Kapitánovým rodičům snubní prstýnky a šperky.

21.3.2024 v 18:43 | Karma článku: 27.77 | Přečteno: 928 |

Zdenek Horner

Milujeme NATO a proto Ukrajina zvítězí

Poté, co víme, že jsou na Ukrajině vojáci NATO, jsem již úplně klidný. Vítězství je v kapse. A kam se NATO vypraví příště? Bude to Bělorusko nebo Kazachstán? Gruzie? Ta už je rozpracovaná. Arménie by zatím byl těžký oříšek.

12.3.2024 v 12:54 | Karma článku: 33.67 | Přečteno: 939 | Diskuse

Zdenek Horner

Odpověď tazateli k uličnímu a kádrovému výboru

Tazatel se rozhořčuje, že se někdo ve zdejších diskusích cítí být pod knutou postupů někdejších uličních výborů. Vcelku pěkně vystihuje, jak se chovali a jakými pravomocemi byly tyto výbory za komunismus obdařeny, ale ...

10.3.2024 v 13:28 | Karma článku: 32.11 | Přečteno: 765 | Diskuse

Zdenek Horner

Ultrasionismus se už začíná podobat rasismu

Marně si lámu hlavu, k čemu se zveřejňuje seznam nějakých osob. Zveřejněné seznamy mají zastrašovat. Používal je protektorát, pak komunisti. Nyní jsou jako inspirace pro nějakou radikální odnož pravověrných aktivistů?

5.3.2024 v 12:21 | Karma článku: 22.81 | Přečteno: 473 |
Počet článků 20 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 427

Kdysi jsem psal, pak se udál život a nedávno jsem se k psaní vrátil. Píšu krátké povídky a texty o věcech, které mě zajímají. A myslím, že když se na cokoliv podíváte dost zblízka, je to vždycky zajímavé.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...